Şi-a mai luat Popoviciu un mall?

Mallul din Oradea a intrat în faliment fără a fi deschis vreodată, în ciuda faptului că lucrările au fost realizate aproape integral

Achiziţia mallului Tiago Oradea, aflat în faliment, reprezintă cea mai mare tranzacţie imobiliară din acest an, în condiţiile în care în urmă cu doi ani fondurile de investiţii plăteau sume de peste 100 de milioane de euro pentru parcuri de afaceri şi malluri de dimensiuni comparabile.

Firma Shopping Center Holding, în care Dumitru Ciocoiu, un apropiat al omului de afaceri Gabriel Popoviciu, deţine 10%, s-a angajat să plătească 30,5 milioane de euro pentru centrul comercial din Oradea, dezvoltat de grupul irlandez Mivan prin intermediul firmei MLS Proiect, la finalul unei licitaţii la care s-a mai prezentat un singur ofertant, care nu a îndeplinit însă toate condiţiile.

Preţul plătit de cumpărători reprezintă doar 40% din investiţia realizată pentru construcţia mallului, care nu a fost deschis niciodată, acesta fiind primul mall scos la licitaţie în urma intrării în faliment a firmei dezvoltatoare.

Acţionarii firmei şi adresa sediului social, strada C.A. Rosetti numărul 5, din Bucureşti, leagă numele cumpărătorilor de cel al miliardarului Gabriel Popoviciu, dezvoltatorul proiectului Băneasa din nordul Capitalei. La aceeaşi adresă sunt înregistrate şi firmele Comaliment şi ASD Mioriţa, prin care Popoviciu este acţionar la Băneasa Investments, în timp ce Ciocoiu Dumitru (10% din firma cumpărătoare) mai este acţionar şi în firma Băneasa Business & Technology Park, proprietarul clădirilor de birouri cu acelaşi nume din cadrul proiectului Băneasa.

“La licitaţie s-a prezentat un avocat, Cristina Dinu, dar nu ştim dacă aceasta are legătură cu domnul Popoviciu”, au declarat reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul proiectului.

Principalul acţionar al cumpărătorilor este firma Karias Trading înregistrată în Limassol, Cipru. Pe de altă parte, Gabriel Popoviciu nu apare acţionar în nume propriu în nicio firmă înregistrată pe piaţa locală.

Principalul creditor al firmei MLS Proiect este banca UniCredit care, potrivit lichidatorilor, îşi va recupera integral finanţarea de peste 30 de milioane de euro acordată pentru construcţie. UniCredit alături de Société Générale şi National Bank of Greece au finanţat cu peste 120 de milioane de euro şi dezvoltarea mallului Băneasa Shopping City, realizat de Gabriel Popoviciu în Bucureşti.

“A mai fost un ofertant, dar nu a întrunit toate condiţiile, astfel că nu a putut participa la licitaţie. Cumpărătorilor nu le-a fost solicitat niciun avans, pentru a creşte interesul pentru licitaţie. În termen de maximum 60 de zile trebuie achitată toată suma de achiziţie”, a declarat Andreea Anghelof, partener asociat al Casei de Insolvenţă Transilvania.

După UniCredit, următorul creditor al firmei intrate în faliment era constructorul Mivan-Kier, subsidiara grupului Mivan care realizase lucrările la mall, firmă aflată, de asemenea, în procedură de insolvenţă.

Împreună, UniCredit şi Mivan-Kier aveau o expunere de peste 60 de milioane de euro pe mallul de la Oradea, alte aproximativ 10 milioane de euro fiind datorate către alţi furnizori. Mallul a intrat în faliment fără a fi deschis vreodată, în ciuda faptului că lucrările au fost realizate aproape integral. În Oradea sunt operaţionale în prezent alte două centre comerciale, proiectul ERA fiind poziţionat chiar vizavi de Tiago. “Nu ne-au comunicat ce vor să facă mai departe cu mallul, dar ar fi păcat să nu îl folosească pentru spaţii comerciale, ţinând cont că este 90% finalizat”, a mai spus Anghelof.

Sursa: Ziarul Financiar